Lasten vitamiinit, kivennäisaineet ja ravintolisät

Lasten vitamiinit, kivennäisaineet ja ravintolisät

Lasten vitamiinit, kivennäisaineet ja ravintolisät

Lapsi saa tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet monipuolisesta ruokavaliosta. Ainoastaan D-vitamiinilisä (7,5 mikrogrammaa) on Suomessa välttämätön, ja sitä suositellaan käytettäväksi ympäri vuoden. Lapsille suunniteltuja monivitamiinivalmisteita voi syödä ohjeistuksen mukaan. 

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 61

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 61

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Lasten vitamiinit, lasten monivitamiinit, kivennäisaineet ja ravintolisät

Lapsi saa tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet monipuolisesta ruokavaliosta. Lasten D vitamiini annostus (lapsella 7,5 mikrogrammaa) on Suomessa välttämätön, ja sitä suositellaan käytettäväksi ympäri vuoden. Kalsiumin riittävästä saannista on huolehdittava, jos lapsi ei käytä maitotuotteita. Jos lapsi ei syö kalaa, öljyjä, pähkinöitä tai siemeniä, voi omega-3-rasvahappolisä olla tarpeellinen. Lapsille suunniteltuja monivitamiinivalmisteita (Multi-Tabs, Minisun) voi syödä ohjeistuksen mukaan, mutta ylimääräisestä vitamiinien saannista ei ole terveydellistä hyötyä. Vegaanista ruokavaliota noudattavan lapsen on saatava B12-vitamiinia ja jodia ravintolisinä.Kalsiumin riittävästä saannista on tärkeä huolehtia, jos lapsi ei käytä säännöllisesti päivittäin maitotuotteita tai jos lapsella on maitoallergia. Kalsium tarvitsee imeytyäkseen D-vitamiinia.

Lapselle, joka ei syö kalaa tai muuten saa pehmeitä rasvoja öljystä ja pähkinöistä tai siemenistä, voi antaa omega-3-rasvahappolisää.

Lapsille suunniteltuja monivitamiinivalmisteita voi antaa lapselle ohjeistuksen mukaan, mutta ylimääräisestä vitamiinien saannista ei ole terveydellistä hyötyä. 

Vegaanista ruokavaliota noudattavan lapsen on saatava B12-vitamiinia ja jodia ravintolisinä.

Lapset tarvitsevat Suomessa säännöllisesti D-vitamiinilisää

Lapset tarvitsevat Suomessa ympäri vuoden D-vitamiinilisää. Vauvojen D-vitamiinilisän tarve riippuu siitä, onko vauva täysimetetty vai saako hän äidinmaidonkorviketta. Oman lapsen ajantasaisen D-vitamiinisuosituksen voi varmistaa neuvolasta. 

Täysimetetyn vauvan tarvitsema D-vitamiinilisä on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden. Vauvoille suositellaan nestemäistä D-vitamiinivalmistetta. Saat apteekistamme esimerkiksi Devisol Drops, Minisun ja Jekovit D3 -D-vitamiinitippoja. Fiilus Napero D3 -tipat sisältävät myös maitohappobakteeria.  

Myös yksivuotiaiden lasten D vitamiini suositus on 10 mikrogrammaa. Yli yksivuotiaalle lapselle D-vitamiinin voi antaa pureskeltavana tai imeskeltävänä tablettina. 

2–17-vuotiaan lapsen suositeltu D-vitamiinilisä on vähintään 7,5 mikrogrammaa. Useissa lasten D-vitamiinilisissä on 10 mikrogrammaa D-vitamiinia. Vaikka vitamiinia on enemmän kuin vähimmäissuosituksessa sanotaan, ei näin pieni ylimääräinen D-vitamiini ole haitallista. 

Saat apteekistamme esimerkiksi DeviSol MIX -D-vitamiinilisän, joka sisältää 10 mikrogrammaa D3-vitamiinia. Purutabletissa on myös ksylitolia. Myös MiniSun D-vitamiinit sisältävät 10 mikrogrammaa D3-vitamiinia. MiniSun Junior -tabletit ovat maidottomia, laktoosittomia, liivatteettomia ja hiivattomia.

Maitohappobakteerit ja Omega-3-lisä lapsille

Lapsille suunnitelluista monivitamiinivalmisteista ei ole ohjeistuksen mukaan käytettynä yleensä haittaa, vaikka monipuolinen ruokavalio yleensä takaakin lapselle riittävän vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin. 

Saat apteekistamme esimerkiksi Multi-Tabs-, Multivita-, Minisun-monivitamiinitabletit. Niiden sisältämä D-vitamiinin määrä on hyvä tarkastaa, jos käytössä on lisäksi esimerkiksi kalsiumlisä, joka sisältää myös D-vitamiinia. 

Monisairaat tai moniallergiset lapset voivat tarvita yksipuolisen ruokavalion takia erilaisia vitamiinilisiä. Näistä saa ohjeistuksen lapsen hoitavalta lääkäriltä tai neuvolasta.

Vegaanista ruokavaliota noudattavat lapset tarvitsevat ravintolisinä B12-vitamiinia ja jodia. 

Omega-3-rasvahappolisää voi antaa lapselle, joka ei syö kalaa tai muuten saa pehmeitä rasvoja öljystä ja pähkinöistä tai siemenistä. 

Saat apteekistamme esimerkiksi MiniSun Omega-3 Junior -geelipalat. Ne sisältävät EPA- ja DHA-rasvahappojen lisäksi 10 mikrogrammaa D3-vitamiinia. Multi-Tabs Mini Omega-3 -geelipalat sisältävät EPA- ja DHA-rasvahappojen lisäksi 5 mikrogrammaa D3-vitamiinia ja myös ksylitolia. 

Maitohappobakteerit ovat probiootteja eli mikrobeja sisältäviä valmisteita, joilla on terveysvaikutuksia. Maitohappobakteereita on myös luonnostaan ihmisen suolistossa, ja niiden on osoitettu ylläpitävän suoliston luonnollista mikrobikantaa. 

Maitohappobakteereita käytetään tavallisesti ehkäisemään antibioottien aiheuttamaa ripulia ja myös niin sanottua turistiripulia. Suomalaistutkimuksessa on saatu näyttöä siitä, että maitohappobakteerit voivat vähentää lapsen riskiä atooppisen ihottumaan, kun lapsen äiti on käyttänyt raskauden lopulla ja imettäessään maitohappobakteereita tai kun maitohappobakteerit otetaan vastasyntyneen käyttöön. 

Saat apteekistamme esimerkiksi Lacto Seven Kids -maitohappobakteerivalmisteen. Se sisältää maitohappobakteerien lisäksi D-vitamiinia ja se on makeutettu ksylitolilla. 

Huolehdi lapsen riittävästä kalsiumin saannista

Lapsen kalsiumin tarpeesta on tärkeää huolehtia, jos lapsi ei käytä päivittäin maitotuotteita tai jos lapsella on maitoallergia. 

Kalsiumin tarve on 

– alle yksivuotiailla 540 mg

– 1–5-vuotiailla 600 mg

– 6–9-vuotiailla 700 mg 

– 10–17-vuotiailla 900 mg

– aikuisilla 800 mg 

200 mg kalsiumia on esimerkiksi lasillisessa maitoa, jogurtti- tai viilipurkillisessa tai paksussa juustoviipaleessa. Kalsiumia on myös kasviksissa ja pähkinöissä sekä tofussa. Esimerkiksi puolessa desilitrassa manteleita tai yhdessä appelsiinissa on 100 mg kalsiumia. 

Kalsiumlisää on syytä käyttää, jos lapsi ei saa riittävästi kalsiumia ravinnosta. Kalsium tarvitsee imeytyäkseen D-vitamiinia, minkä vuoksi kalsiumtabletit sisältävät usein myös D-vitamiinia. 

Minisun Pehmofantti Luusto sisältää 125 milligrammaa kalsiumia ja 5 mikrogrammaa D3-vitamiinia. Se sopii hyvin turvaamaan yli 3-vuotiaan lapsen kalsiumin saantia maitotuotteiden nauttimisen rinnalla.