Kissat

Kissat - hoito, valmisteet ja lääkitys

Meiltä Verkkoapteekit.fi saat kissoille tarkoitetut lääkkeet ja muut eläinvalmisteet. Löydät valmisteet niin hampaiden ja ikenien, ihon ja turkin kuin korvien ja silmien hoitoon sekä myös matolääkkeet ja ulkoloisten häätöön tarkoitetut lääkkeet..

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 153

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 153

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

 

Hampaat ja ikenet

Kissojen hampaiden tavallisimpia ongelmia ovat hammaskivi, ientulehdus ja hammassyöpymä. Suun terveydestä olisi hyvä huolehtia päivittäin harjaamalla kissan hampaat.

Ientulehdusta ja plakin kertymistä ehkäisemään voi kokeilla myös päivittäiskäyttöön tarkoitettua kissojen desinfioivaa suuvettä (Virbac Hexarinse vet).

Iho ja turkki

Suurin osa kissoista huolehtii turkkinsa ja ihonsa puhtaudesta itse. Joidenkin rotujen kissoille, useimmiten pitkäkarvaisille roduille, suositellaan vesipesua ja näyttelykissat pestään ennen näyttelyä. 

Jos iho oireilee, voi eläinlääkäri ohjeistaa pesemään kissan ihoa ja turkkia. 

Kissan iho-oireet, kuten kutina ja hilseily, voivat johtua 

- allergiasta

- sieni-infektiosta

- ulkoloisista

- ruokavaliosta

- iho sairaudesta

Iho-oireet on yleensä hyvä käydä näyttämässä lääkärissä. 

Päivittäiseen turkin ja ihon pesuun apteekistamme löytyy mietoja ja hellävaraisia shampoita kuten Aptus helläpesu tai erityisesti allergisoituneelle kissalle Aptus Derma Care Soft Wash

Oireilevan ihon hoitoon voi kokeilla Allermyl vet -shampoota, jossa on muun muassa ihon tulehdusreaktiota säätelevää E-vitamiinia. 

Ihon ja turkin yleisen hyvinvoinnin tueksi kissalle voi antaa apteekistamme löytyviä sinkkitabletteja (Biotiini forte vet). Sinkki voi olla apu myös kuville anturoille ja halkeileville kynsille.  

Vetcare korvapuhdiste sopii korvien puhdistuksen lisäksi myös kissojen ihon, kuten ihopoimujen ja tassujen anturoiden välien puhdistukseen.

AniDes haavasuihketta käytetään pienten ihovaurioiden ja ärtyneen ihon hoitoon. Suihkeen sisältämällä kuusen pihkalla on todettu olevan ihon tulehdusta rauhoittava vaikutus. 

Korvat ja silmät

Silmien oireilu on yleistä lyhytkuonoisten rotujen kissoilla. Silmien oireita hoidetaan puhdistamalla silmiä ympäröivät ihoalueet silmähuuhteella (Maxim) ja kostuttamalla silmiä silmätipoilla (Aptus Sentrx) tai kosteuttavalla silmägeelillä (Lubrithal). 

Kissan silmätulehduksen tunnistaa luomien turvotuksesta ja silmien rähmimisestä. Silmä voi tulehtua herkästi pienen silmävaurion, esimerkiksi kynnen osuman, takia. Silmätulehduksen hoito vaatii aina eläinlääkärin hoitoa.

Kissan korvat on hyvä tarkastaa viikoittain. Kissoilla erittyy korvavahaa niin kuin ihmisilläkin, ja jos vaha ei kulkeudu korvakäytävän suulle normaaliin tapaan, se voi tukkia korvan. Korvia voi puhdistaa tarvittaessa siihen tarkoitetuilla itsehoitovalmisteilla, kuten Otoact korvanpuhdistusliuoksella tai Otocur Vet korvasuihkeella.

Vetcare-korvapuhdistetta voi käyttää puhdistuksen lisäksi myös tulehdusalttiille korvalle. Epi-Otic rauhoittaa ärsyyntyneen korvakäytävän ihoa. 

Kissalle voi tulla myös korvatulehdus. Korvatulehduksen tunnistaa voimakkaasta kutinasta ja runsaasta kuivasta korvaeritteestä. Korvatulehduksen aiheuttaja on yleensä korvapunkki, joka on niin pieni, ettei sitä näe ilman mikroskooppia. Epäiltäessä korvatulehdusta on syytä viedä eläin eläinlääkäriin. 

Kissan matolääkkeet

Säännöllinen madotus, eli sisäloishäätö, vaikuttaa kissan terveyteen ja hyvinvointiin. Sisäloiset heikentävät eläimen yleiskuntoa, sillä ne vaikuttavat ravinnon imeytymiseen ja aiheuttavat suolisto-ongelmia. 

Sisäloishäätöön tarkoitettuja lääkkeitä on saatavilla suun kautta annosteltavina tabletteina ja pastoina (Axilur tabletit, Droncit tabletit, Dronspot tabletit, Drontal tabletit, Flubenol tahna ja Mirrix pasta). Tavallisimmat kissojen sisäloiset ovat suolinkaisia. Ulkoilevilla kissoilla esiintyy lisäksi myös heisimatoja. 

Madotus tehdään yleensä kaksi kertaa vuodessa. Vapaasti ulkoilevat tai raakaa kalaa syövät kissat madotetaan neljä kertaa vuodessa. Sisäkissan voi madottaa kapeakirjoisella matolääkkeellä, mutta ulkoilevat kissat madotetaan lääkkeellä, joka tehoaa useisiin eri sisäloisiin. 

Sisäloiset siirtyvät helposti nartusta pentuihin. Narttu madotetaan ennen astutusta ja vähintään kerran tiineysaikana. Myös syntyneet kissanpennut tulee madottaa kahden, neljän, kuuden ja kahdeksan viikon iässä sekä 1–2 viikkoa ennen perusrokotuksia.

Lääkeresistenssin syntymisen ehkäisemiseksi lemmikkieläimiä ei tule madottaa turhaan.

Eläimen loiset voivat siirtyä myös ihmiseen, minkä vuoksi eläimen omistajan on huolehdittava hyvästä käsihygieniasta. 

Muut kissojen tuotteet

Feromonin on todettu vähentävän kissojen stressiä. Esimerkiksi automatkoilla pahoinvoiva kissa voi rauhoittua feromonisuihkeella (Feliway). Feromoni saattaa auttaa myös stressaantunutta kissaa, joka esimerkiksi merkkaa tai kynsii huonekaluja. 

Matkapahoinvointiin on myös kissoille tarkoitettuja pahoinvointilääkkeitä, joihin eläinlääkäri voi kirjoittaa reseptin. 

Punkit ja muut ulkoloiset kissalla

Kissoille on tarjolla monia ulkoisesti käytettäviä ulkoloishäätöön tarkoitettuja, iholle annosteltavia valmisteita. Punkkitartuntojen ehkäisemiseksi kannattaa ulkoilevilla kissoilla käyttää loishäätövalmisteita keväästä syksyyn. Kissoilla punkkihäätöön soveltuu fiproniili, jota voidaan käyttää paikallisesti valeluliuoksena (Frontline comp) tai sumutteena. Myös punkkipanta (Seresto vet) on tehokas keino estää punkkien tarttumista turkkiin. 

Lisäksi lääkäri voi kirjoittaa lemmikkieläimelle reseptin punkkilääkkeeseen, jonka vaikutusaika on yleensä kolme kuukautta. Punkkilääke ei karkota punkkeja, mutta se tappaa kiinnittyneet punkit. 

Punkit eivät ole kissoille samalla tavalla vaarallisia kuin ihmisille, koska borrelioositartunnat ovat niillä harvinaisia. Kissan turkkiin kiinnittynyt punkki voi siirtyä ihmiseen, jos kissa esimerkiksi nukkuu ihmisen kanssa. Tämän vuoksi punkkikarkotteita suositellaan paljon ulkoilevalle kissalle.

Ihoon kiinnittynyt punkki on kätevintä irrottaa punkkipihdeillä. Jos ihoalue on ärtynyt, kutinaa voi lievittää paikallisesti hunajalla tai hydrokortisonivoiteella. Punkinpuremakohta voi tulehtua, mutta se paranee yleensä hyvällä haavanhoidolla. Punkkia irrotettaessa on tärkeää huolehtia hyvästä käsihygieniasta, ettei borreliabakteereita pääse ihmisen iholle.

Myös kissojen väive- ja kirpputartunnan hoitoon voidaan käyttää punkkien tavoin fiproniilia (esimerkiksi Frontline comp valeluliuos). 

Ruoat, vitamiinit ja lisäravinteet kissalle

Laadukasta kuivamuonaa syövä aikuinen kissa saa ravinnostaan tarvitsemansa kivennäisaineet ja vitamiinit. Terveellä kissalla lisäravinteista voi tulla esimerkiksi liiallinen annos D-vitamiinia. 

Erityisesti raakaruokaa syövät kissat voivat tarvita ravintolisiä, jotka sisältävät syödystä ravinnosta riippuen esimerkiksi: 

- sinkkiä

- D-vitamiinia

- kalsiumia

- tauriinia 

- A-vitamiinia

- E-vitamiinia

- jodia

- omega3-rasvahappoja

Jos kissan ruokavalio ei ole kunnossa, näkyy oireita esimerkiksi ihossa ja kynsissä.  

Tilapäisiin ruoansulatusvaivoihin voi käyttää kivennäisvalmisteita (Aptus attapectin) tai prebioottivalmistetta (AIKA Inupekt forte). 

Täydennysrehuja ja lisäravinteita tarvitsevat yleensä vain sairaat tai iäkkäät kissat. 

Alipainoisille pennuille voidaan antaa tarvittaessa ternimaitovalmistetta (Aptus pentubuusteri).