Hiivatulehdus hoito - hiivalääkkeet

Hiivatulehdus hoito - hiivalääkkeet

Hiivatulehdus on helppo hoitaa hiivatulehduslääkkeillä

Hiivatulehduksen oireiden erottaminen muista emättimen alueen vaivojen oireista on tärkeää. Emättimen kirvelyä, kutinaa ja ärsytystä voivat aiheuttaa myös esimerkiksi emättimen limakalvojen kuivuus tai emätintulehdus. Hiivatulehdus tulee hoitaa siihen tarkoitetuilla lääkkeellä, mutta muihin emättimen alueen oireisiin hiivatulehduksen lääkkeet eivät auta.

View as Ruudukko Luettelo

5 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu
View as Ruudukko Luettelo

5 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Jos on sairastanut aiemmin lääkärin diagnosoiman hiivatulehduksen ja tunnistaa oireet, hiivatulehdusta voi hoitaa apteekistamme saatavilla hiivatulehduslääkkeillä ilman lääkärissä käyntiä. Jos oireet eivät ole tuttuja, on hyvä keskustella asiasta apteekkimme farmaseutin kanssa tai varata aika lääkärille. 

Hiivatulehduksen oireisiin kuuluu yleensä voimakkaan kirvelyn ja kutinan lisäksi valkovuotoa, joka on yleensä hajutonta, vaaleaa, paksua, kokkareista ja tahmaista. Limakalvot saattavat myös ärtyä ja niissä voi esiintyä punoittavaa ihottumaa ja haavaumia. Hiivatulehdus voi olla myös vähäoireinen, eikä kutinaa aina ole. 

Hoidon onnistumisen kannalta on tärkeää huolehtia hyvästä hygieniasta hiivalääkkeiden (kuten Canesten, Diflucan, Fluconazol) käytön yhteydessä. Liian tiheää pesemistä on kuitenkin vältettävä, eikä intiimialueita tule pestä tavallisella pesuaineella vaan tarvittaessa intiimipesunesteellä (Vagisan). 

Hiivatulehduksessa emättimessä oleva candida albicans -hiivasieni on jostakin syystä alkanut kasvaa liian voimakkaasti. Hiivasienen liikakasvuun voivat johtaa esimerkiksi antibioottien ja ehkäisypillereiden käyttö, raskaus sekä diabetes. Hiivatulehdukselle altistavat myös tiukat vaatteet ja hengittämättömät terveyssiteet. 

Myös miehet voivat saada hiivatulehduksen, vaikka se onkin enimmäkseen naisten vaiva. Miehen hiivatulehdus tulee hoitaa hiivalääkkeillä kuten naisenkin hiivatulehdus.  Eniten hiivatulehduksia on nuorilla naisilla.

Paraneeko hiivatulehdus itsestään ilman hoitoa? 

Hiivatulehdus ei parane itsestään, vaan se pitää hoitaa hiivatulehdukseen tarkoitetuilla lääkkeillä. Apteekistamme ilman reseptiä saatavat hiivatulehduslääkkeet on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat sairastaneet aikaisemmin lääkärin diagnosoiman hiivatulehduksen ja tunnistavat siihen liittyvät oireet. 

Jos hiivatulehduksen oireet eivät ole tuttuja ja hiivatulehdus tulee ensimmäistä kertaa, on käytävä oireiden takia lääkärissä. 

Lääkärin diagnoosi tarvitaan aina

- jos on kyse alle murrosikäisestä tytöstä, sillä hiivatulehdus on hyvin harvinainen ennen murrosikää

- vaihdevuosi-ikäisellä naisella, koska vaihdevuosien aikana emättimen limakalvot ohenevat ja kuivuvat estrogeenin puutteesta, mikä voi aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin hiivatulehdus 

- jos miehellä on hiivatulehduksen oireita, koska hiivatulehdus on miehillä harvinainen

Oikea diagnoosi on oireiden hoitamisen kannalta tärkeää. Hiivatulehduksen voi helposti sekoittaa esimerkiksi emätintulehdukseen eli bakteerivaginoosiin (candida vaginiitti), jota hoidetaan eri lääkkeillä. Emätintulehduksen erottaa hiivatulehduksesta yleensä valkovuodon voimakkaasta, kalamaisesta hajusta. 

Emättimen oireet voivat johtua myös esimerkiksi virtsatietulehduksesta tai emättimen limakalvojen kuivuudesta. Voit lukea lisää emättimen kuivuusoireiden hoidosta täältä (Emättimen kuivat limakalvot). 

Lisäksi monet sukupuolitaudit voivat aiheuttaa hiivatulehduksen kaltaisia oireita. Uudet, hankalat tai sukupuolitautiin viittaavat oireet vaativat aina lääkärissä käynnin. Mitään intiimejä vaivoja, kuten emättimen alueen oireita, ei kannata jättää huomiotta, vaan vaivoihin on hyvä hakea nopeasti apua ja hoitoa. 

Itsehoidon hiivatulehdus lääke ilman lääkärissä käyntiä  

Hiivatulehduksen hoitoon on apteekissamme saatavilla hiivalääkkeitä emätinvoiteina ja -puikkoina sekä suun kautta annosteltavina, kertahoitona otettavina tabletteina. Itsehoitolääkkeet on tarkoitettu yli 16-vuotiaille, joilla on ollut aiemmin lääkärin diagnosoima hiivatulehdus ja jotka tunnistavat oireet.

Raskaana olevien ja imettävien on aina keskusteltava hiivalääkkeen käytöstä lääkärin kanssa. Raskauden aikana ei tule käyttää asetinta, jota tarvitaan sekä emätinpuikon että -voiteen annosteluun. 

Hiivalääke auttaa yleensä jo muutamassa päivässä. Jos itsehoitolääkkeet eivät lievitä oireita kolmessa vuorokaudessa tai oireet eivät parane viikon kuluessa, on todennäköisesti kyse jostakin muusta kuin hiivatulehduksesta. Hiivalääkkeet eivät helpota esimerkiksi emätintulehduksen oireita. Jotta oireisiinsa saa oikean hoidon ja nopean avun, on varattava aika lääkärille. 

Lääkäriin on mentävä myös, jos oireet pahenevat hoidon aikana tai jos oireisiin liittyy kuumetta, alavatsa- tai selkäkipuja, pahoinvointia, pahanhajuista vuotoa tai kipu hartioissa. Lisäksi usein toistuvat hiivatulehdukset (uusii kolme kertaa kuuden kuukauden sisällä) ovat syy mennä lääkärille, jotta voidaan selvittää, mistä toistuvat tulehdukset johtuvat.

Vakituisen kumppanin mahdollinen hiivatulehdus on myös aina hoidettava. 

Diflucan, Fluconazol Orion ja Canesten -hiivalääkkeet

Diflucan ja Fluconazol Orion -hiivalääkkeiden vaikuttavana aineena on flukonatsoli. Molemmissa valmisteissa on yksi kapselimuotoinen lääke, joka otetaan veden kanssa. Flukonatsolin aiheuttamia yleisiä haittavaikutuksia ovat: päänsärky, vatsakipu, ripuli, pahoinvointi, oksentelu, maksan toimintakokeisiin liittyvien verikoetulosten muutokset ja ihottuma.

Canestenin vaikuttavana aineena on klotrimatsoli. Canestenia on saatavana emätinpuikkona tai -voiteena, emulsiovoiteena, tablettina sekä pakkauksissa, joissa on erilaisia yhdistelmiä näistä tuotteista, esimerkiksi Canesten Combi ja Canesten Soft. Canesten-valmisteilla on vain vähän yleisiä haittavaikutuksia.

Canesten-emätinpuikko asetetaan kerta-annoksena syvälle emättimeen illalla nukkumaan mennessä. Annostelukerrat vaihtelevat yhdestä kolmeen. Myös emätinvoide laitetaan emättimeen asettimen avulla. Emätinpuikon tai -voiteen käyttäminen saattaa heikentää lateksisen kondomin laatua. 

Canesten Soft -valmisteen Canesten voidetta levitetään ulkoisiin sukupuolielimiin ohuelti 2–3 kertaa vuorokaudessa, kunnes oireita ei enää ole ollut kolmeen päivään. 

Gyno-Daktarinin vaikuttava aine on mikonatsoli.  Emätinpuikko asetetaan kolmena peräkkäisenä iltana syvälle emättimeen. Mikonatsolin yleisiä haittavaikutuksia ovat: hoidon alussa voi esiintyä punoitusta, kutinaa tai kuumoitusta tai emättimen paikallista ärsytystä. 

Canesten voide ja Canesten combi

- vaikuttava aine klotrimatsoli

- saatavana emätinpuikkona ja -voiteena

- emätinpuikko asetetaan kerta-annoksena syvälle emättimeen illalla nukkumaan mennessä

- annostelukerrat vaihtelevat yhdestä kolmeen

- voidetta levitetään ulkoisiin sukupuolielimiin ohuelti 2–3 kertaa vuorokaudessa, kunnes oireita ei enää ole ollut kolmeen päivään

- emätinpuikon käyttäminen saattaa heikentää lateksisen kondomin laatua

- yleiset haittavaikutukset: polttava tunne

Fluconazol Orion ja Diflucan 

- vaikuttava aine on flukonatsoli

- yksi kapseli veden kanssa 

- yleisiä haittavaikutuksia: päänsärky, vatsakipu, ripuli, pahoinvointi, oksentelu, maksan toimintakokeisiin liittyvien verikoetulosten muutokset, ihottuma

Gyno-Daktarin

- vaikuttava aine mikonatsoli

- emätinpuikko asetetaan kolmena peräkkäisenä iltana syvälle emättimeen

- yleisiä haittavaikutuksia: hoidon alussa voi esiintyä punoitusta, kutinaa tai kuumoitusta tai emättimen paikallista ärsytystä

Jälkiehkäisy  >>>

Ehkäisy  >>>