Laktoosi-intoleranssi - laktaasientsyymit

Laktoosi-intoleranssi - laktaasientsyymit

Laktaasientsyymin puute aiheuttaa laktoosi-intoleranssin

Laktaasientsyymivalmisteet pilkkovat laktoosia eli maitosokeria. Laktoosi-intoleranssi johtuu elimistön laktoosia pilkkovan laktaasientsyymin luonnollisesta puutteesta. Oireina on ilmavaivoja, turvotusta, mahakipua ja ripulia. 

View as Ruudukko Luettelo

11 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu
 1. Apteekki Tehokapseli Duo 10 kaps
  Tarjoushinta 5,99 € Normaalihinta 7,44 €
 2. Apteekki Tehokapseli Duo 30 kaps
  Tarjoushinta 14,54 € Normaalihinta 18,06 €
 3. Lacta Pro 30 kaps
  Tarjoushinta 9,03 € Normaalihinta 11,22 €
 4. Lactosolv 17500 FFC 30 kaps
  Tarjoushinta 15,94 € Normaalihinta 19,80 €
 5. Lactosolv 17500 FFC 60 kaps
  Tarjoushinta 23,73 € Normaalihinta 29,48 €
 6. LACTRASE KAPSELI 10 kpl
  Tarjoushinta 4,16 € Normaalihinta 5,17 €
 7. LACTRASE KAPSELI 100 kpl
  Tarjoushinta 22,67 € Normaalihinta 28,16 €
 8. LACTRASE KAPSELI 30 kpl
  Tarjoushinta 10,98 € Normaalihinta 13,64 €

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

 1. LACTRASE GO 5000 FCC 25 purutabl
  Tarjoushinta 9,74 € Normaalihinta 12,10 €
 2. LACTRASE GO 5000 FCC 50 purutabl
  Tarjoushinta 16,29 € Normaalihinta 20,24 €
 3. NOLACT 30 KAPS
  Tarjoushinta 8,48 € Normaalihinta 10,53 €
View as Ruudukko Luettelo

11 tuotetta

Järjestä laskevasti
per sivu

Laktaasientsyymivalmisteet

Laktaasientsyymivalmisteet pilkkovat laktoosia eli maitosokeria. Ne on tarkoitettu ihmisille, joilla on laktoosi-intoleranssi, käytettäväksi tilanteissa, joissa ei syystä tai toisesta voi välttää laktoosipitoisen ruoan nauttimista. Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa sitä, että ihmisen suolessa ei ole laktaasientsyymiä, joka pilkkoo laktoosia. Oireina on ilmavaivoja, turvottelua, mahakipua ja ripulia. Laktaasientsyymin puutteesta johtuvia oireita voidaan hoitaa helposti vähentämällä laktoosia sisältävien ruokien syömistä tai välttämällä niitä kokonaan. Laktoosin sietokyky on yksilöllistä, mutta vähälaktoosiset ruoat sopivat suurelle osalle ihmisistä. Jos maitotuotteita ei voi käyttää ollenkaan, on huolehdittava riittävästä kalsiumin saannista.

Laktaasientsyymivalmisteet on tarkoitettu käytettäväksi tilanteissa, joissa laktoosittomia tuotteita käyttävä ei voi välttää laktoosipitoisen ruoan nauttimista. 

Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa sitä, että ihmisen suolessa ei ole laktaasientsyymiä eli ruoansulatusentsyymiä, joka pilkkoo laktoosia (maitosokeria). Alun perin ihmisen laktaasientsyymin tarve loppui lapsuudessa, koska laktoosi ei kuulunut aikuisen ihmisen ruokavalioon. 

Karjan kasvatuksen ja maidon säännöllisen juomisen myötä laktaasientsyymin geenissä tapahtui muutos, jonka myötä suurella osalla suomalaisista on nykyään myös aikuisena laktaasientsyymin geenimuoto. Sen ansiosta laktoosi pilkkoutuu suolessa. 

Lähes 20 prosentilla suomalaisista on kuitenkin edelleen niin sanottu vanha geenimuoto. Heillä laktaasientsyymi katoaa lapsuusiän jälkeen, eli laktoosi-intoleranssin syynä on laktaasientsyymin luonnollinen puutos. Kun laktoosi ei imeydy, suolistoon kertyy vettä ja kaasuja, jotka aiheuttavat ilmavaivoja, turvottelua, mahakipua ja ripulia. 

Laktaasientsyymin puutteesta johtuvia oireita voidaan hoitaa helposti vähentämällä laktoosia sisältävien ruokien syömistä tai tarvittaessa välttämällä niitä kokonaan. Nykyisin lähes kaikkia ruokia on saatavilla laktoosittomina tai vähälaktoosisina. Laktoosin sietokyky on yksilöllistä, mutta suuri osa ihmisistä sietää vähälaktoosisia tuotteita. 

Jos maitotuotteita ei voi käyttää ollenkaan, on huolehdittava riittävästä kalsiumin saannista. 

Laktaasientsyymivalmisteita voi käyttää, jos tulee syöneeksi vahingossa laktoosipitoista ruokaa tai tilanteissa, joissa ei pysty välttämään laktoosituotteiden nauttimista. 

Laktaasientsyymin puute ei ole vaarallista, eikä laktoosin nauttiminen aiheuta muuta kuin hankalia oireita.  

Laktoosi-intoleranssin oireet

Laktaasientsyymin puute eli laktoosi-intoleranssi aiheuttaa muutama tunti laktoosipitoisten tuotteiden nauttimisen jälkeen ilmavaivoja ja vatsan turvottelua. Oireina voi olla myös vatsakipua ja ripulia. 

Laktoosi-intoleranssin oireiden voimakkuus on hyvin yksilöllistä. Osa ihmisistä sietää vähälaktoosisia ruokia, osa taas saa oireita pienestäkin laktoosimäärästä. Kaikki eivät saa oireita ollenkaan, vaikka laktaasientsyymi puuttuisikin. 

Laktoosi-intoleranssin diagnosoinniksi riittää oma testaus

Laktaasientsyymin aktiivisuuden voi testata geenitestillä, mutta geenitesti ei kerro oireiden voimakkuudesta. 

Parhaiten laktoosin sietokykynsä voi testata jättämällä ruokavaliosta pois laktoosia sisältävät tuotteet. Jos oireet, ilmavaivat ja turvottelu, häipyvät kokonaan, voi sietokykyä lähteä testaamaan pienillä laktoosimäärillä. Oireet alkavat yleensä muutamien päivien aikana. 

Ilmavaivat ja turvottelu sekä vatsakipu ja ripuli voivat olla myös keliakian tai esimerkiksi toiminnallisten vatsavaivojen oireita. Jos laktoosin välttäminen ei vie selkeästi oireita pois tai jos oireet ovat hyvin voimakkaita, on syytä tutkia tilannetta tarkemmin ja sulkea pois suoliston ja ruoansulatuskanavan sairauksia. 

Laktoosi-intoleranssia hoidetaan ruokavaliolla

Laktaasientsyymin puute saa eri ihmisillä aikaan voimakkuudeltaan erilaisia oireita. Hoitona on laktoosin välttäminen siten, että oireet pysyvät poissa. Useimpien ihmisten elimistö sietää esimerkiksi vähälaktoosisia ruokia tai hapanmaitotuotteita. 

Maitotuotteita siedetään usein myös paremmin, kun ne nautitaan muun ruoan yhteydessä. 

Laktaasientyysmivalmisteita voi käyttää satunnaisesti, jos tulee syöneeksi laktoosipitoista ruokaa vahingossa tai jos laktoosin välttäminen ei jossakin tilanteessa ole mahdollista. 

Jos maitotuotteita ei voi syödä, on tärkeää huolehtia riittävästä kalsiumin saannista. 

Laktaasientsyymivalmisteet auttavat pilkkomaan laktoosia

Laktaasientsyymivalmisteet sisältävät laktaasientsyymiä, joka pilkkoo laktoosia. Ne auttavat laktoosin pilkkomisessa niillä ihmisillä, joilla ei ole suolistossa luonnostaan laktaasientsyymiä. 

Saat apteekistamme esimerkiksi Lactrase, Nolact ja Lactosolv -laktoosin pilkkoja (laktaasientsyymivalmiste). 

Lactrase sisältää Aspergillus oryzae -mikrobin tuottamaa laktaasientsyymiä, joka pilkkoo maitosokerin eli laktoosin. Kerta-annoksen suuruus riippuu sekä ruoan laktoosipitoisuudesta että yksilöllisestä laktoosinsietokyvystä. Suositeltava annos on 1–2 kapselia maitotuotteita sisältävän aterian yhteydessä. Lactrase sopii kaikille yli 3-vuotiaille ja myös raskaana oleville.

Osa laktaasientsyymivalmisteista sisältää myös maidon proteiinia pilkkovia entsyymejä. Niitä ei kuitenkaan ole tarkoitettu maitoallergian hoitoon. 

Lacta Pro auttaa sekä pilkkomaan laktoosia että ehkäisemään muita maitotuotteiden aiheuttamia ruoansulatusvaivoja. Lacta Pro sopii laktoosi-intolerantikoille ja niille, joille laktoosittomatkin maitotuotteet aiheuttavat ruoansulatusvaivoja. 

APTEEKKI Tehokapseli Duo sisältää laktaasientsyymin lisäksi dimetikonia, joka helpottaa lisääntyneen kaasunmuodostuksen oireita. Yksi kapseli sisältää 5000 FCC*-yksikköä laktaasientsyymiä ja 100 mg dimetikonia. 

Annostus on laktoosi-intoleranssin hoitoon 6–11-vuotiaille lapsille enintään yksi kapseli ruokailun yhteydessä ja aikuisille tarvittaessa lisäksi toinen kapseli, jos laktoosia sisältävän ruoan nauttiminen kestää yli 20 minuuttia Ei alle 6- vuotiaille. Ilmavaivoihin kapseleita voi käyttää 2–5 päivässä, 6–11-vuotiailla lapsilla kuitenkin enintään kolme kapselia päivässä. 

APTEEKKI Tehokapseli Duo soveltuu käytettäväksi myös raskauden ja imetyksen aikana.