D-vitamiini

Ihminen saa D-vitamiinia auringosta ja ravinnosta. D3-vitamiinia muodostuu ihossa ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. Suomessa auringonvalo ei pimeinä vuodenaikoina riitä tarpeellisen D-vitamiinin muodostamiseen. Siksi Suomessa suositellaan pimeään aikaan D-vitamiinilisää koko väestölle, ja joillekin ryhmille se on tarpeen ympäri vuoden. D-vitamiini vaikuttaa mm. luuston, lihasten ja immuunijärjestelmän toimintaan.

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 73

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

Miten voimme auttaa? Ota yhteyttä

View as Ruudukko Luettelo

Tuotteet 1-16 / 73

Sivu
Järjestä laskevasti
per sivu

 

Mistä D-vitamiinia saa?

D-vitamiinilla tarkoitetaan useita steroidirakenteisia, rasvaliukoisia yhdisteitä, joista tärkein on D3-vitamiini (kolekalsiferoli). D-vitamiini, kuten muutkin rasvaliukoiset vitamiinit, varastoituu ihmisen elimistöön.

Ihminen saa D-vitamiinia auringosta ja ravinnosta. D3-vitamiinia muodostuu ihossa ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta. Valitettavasti Suomessa auringonvalo ei pimeinä vuodenaikoina riitä tarpeellisen D-vitamiinin muodostamiseen. Rasvaliukoisena vitamiinina D-vitamiinia kyllä varastoituu kehoon valoisien kesäkuukausien aikana, mutta se ei mitenkään riitä koko pimeän kauden yli.

Auringon lisäksi D-vitamiinia saa myös ravinnosta. Etenkin rasvaisen kalan sekä esimerkiksi joidenkin metsäsienien D-vitamiinipitoisuus on erittäin hyvä. Lisäksi D-vitamiinia saa muun muassa munankeltuaisista ja kalanmaksaöljystä. Suomessa D-vitamiinin saantia pyritään varmistamaan myös lisäämällä sitä esimerkiksi moniin maitotuotteisiin, kasvisperäisiin juomiin ja levitettäviin rasvoihin.

Koska D-vitamiinin pääasiallinen lähde ihmisellä on kuitenkin auringon valo, sitä on erittäin haastava saada riittävästi pelkästään ravinnosta. Koska pimeä talviaika kuluttaa suomalaisten D-vitamiinivarastot, suositellaan Suomessa D-vitamiinilisää koko väestölle syksystä kevääseen. Lisäravinteena nautittu D-vitamiini korvaa puuttuvan auringonvalon aiheuttamaa vajetta ja varmistaa D-vitamiinin riittävän saannin myös loka-maaliskuussa eli yli koko talven.

D-vitamiinin saantisuositus

Tietyt väestöryhmät ovat muita alttiimpia D-vitamiini puutokselle. Esimerkiksi raskaus ja imetys lisäävät D-vitamiinin tarvetta merkittäväsi. Iän karttuessa ihon kyky muodostaa auringonvalosta riittävästi D-vitamiinia heikkenee. Siksi yli 75-vuotiaille, raskaana oleville ja imettäville suositellaan riittävää D-vitaminilisää ympäri vuoden.

Myös kasvuiässä D-vitamiinin saantiin on erityisen tärkeä kiinnittää huomiota, sillä luusto kehittyy silloin voimakkaasti. Edellä mainittujen ryhmien lisäksi Suomessa suositellaankin kaikille yli kaksi viikkoisille, mutta alle 18-vuotiaille D-vitaminilisän nauttimista ympäri vuoden.

Kasvissyöjät ja etenkin vegaanit saavat yleensä ravinnosta vain vähän D-vitamiinia, etenkin jos eivät käytä riittävästi D-vitaminisoituja tuotteita. Etenkin täysin vegaaniset elintarvikkeet sisältävät luonnostaan hyvin vähän D-vitamiinia, sillä ruokavalioon sopivista tuotteista sitä esiintyy luontaisesti lähinnä vain metsäsienissä. 

Suomessa D-vitamiinia kuitenkin lisätään myös moniin vegaanisiin elintarkkeisiin kuten margariineihin, kasvisrasvalevitteisiin sekä kasvisjuomiin ja -jugurtteihin. Vegaanin kannattaakin kiinnittää näiden käyttöön huomiota. Monissa markkinoilla olevissa D-vitamiinivalmisteissa on eläinperäistä D-vitamiinia, mutta tarjolla on kuitenkin nykyään myös useita vegaaneille soveltuvia valmisteita.

Myös ylipaino ja tummempi ihon väri lisäävät D-vitamiinin tarvetta, jolloin sen saamiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Riittävän D-vitamiinilisän nauttiminen on varma ja yksinkertainen tapa varmistaa riittävä vitamiinin saanti. 

D-vitamiinin mittaaminen

Matala D-vitamiinitaso on Suomessa melko yleinen ongelma etenkin pimeään vuoden aikaan, kun kesän aikana kerätyt varastot eivät yksinään riitä pitämään pitoisuutta riittävänä koko talvea. Etenkin väestöryhmien, jotka tarvitsevat vitamiinia muita enemmän, kannattaa pimeänä aikana huolehtia tarkasti riittävästä D-vitamiinin saannista.

On yksilöllistä riittääkö suositeltu D-vitamiinin annostus pitämään D-vitamiinitason riittävänä koko vuoden. Jos D-vitamiinin riittävä saanti huolestuttaa oman D-vitamiinin tason voi myös testata laboratoriossa yksinkertaisella verikokeella. D-vitamiiniarvot kannattaa mitata talvella, jolloin parhaiten näkee onko käytetty D-vitamiinilisä ollut riittävä.

Mihin D-vitamiinia tarvitaan?

D-vitamiinilla on monia tärkeitä tehtäviä ihmisen elimistössä. Se esimerkiksi vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen, joten sillä on vaikutusta luuston vahvuuteen ja osteoporoosin ehkäisyyn. Lisäksi D-vitamiini vaikuttaa muun muassa lihasten ja immuunijärjestelmän normaalin toiminnan ylläpitämisessä.

Uusimpien tutkimusten mukaan D-vitamiinilla saattaa olla lukuisia muitakin terveysvaikutuksia. D-vitamiinin vaikutuksista terveyteen tehdään parhaillaan paljon tutkimusta. Tutkimuksissa on saatu viitteitä, että D-vitamiinin käyttö saattaa muun muassa vähentää hengitystieinfektioita ja sen puutos voi lisätä diabetesriskiä.

D-vitamiinin puutos ja liikasaanti

Suomalaisista kolmanneksella on D-vitamiinin puutos. D-vitamiinia tarvitaan luun ja hampaiden muodostumisessa sekä kalsium- ja fosforiaineenvaihdunnassa, joten D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa terveydelle haitallisia seurauksia.

D-vitamiinin riittävä saanti on siis tärkeää erityisesti luuston hyvinvoinnin kannalta, ja sen puutos voi aiheuttaa osteomalasiaa eli luun pehmenemistä. Luustolle tärkeät fosfori ja kalsium eivät imeydy kunnolla ilman riittävää D-vitamiinin saantia.

D-vitamiinin puutos saattaa pahimmillaan aiheuttaa lapsille ja vauvoille riisitautia. Riisitaudin oireita ovat muun muassa luunmurtumat, motorisen kehityksen hidastuminen ja pituuskasvun hidastuminen. Riisitauti on kuitenkin Suomessa nykyään erittäin harvinainen, eikä sitä juuri esiinny. Lasten suositusten mukaisesta D-vitamiinin saannista kannattaa kuitenkin huolehtia ympäri vuoden.

Koska D-vitamiini on rasvaliukoinen eli elimistöön kertyvä vitamiini, sitä voi saada myös liikaa. Pahimmassa tapauksessa D-vitamiini yliannostus voi aiheuttaa myrkytysoireita. Suureen huoleen ei kuitenkaan ole syytä, sillä D-vitamiinia ei käytännössä voi saada yliannostusta pelkästään ravinnosta ja auringosta. D-vitamiini yliannostuksen aiheuttaa käytännössä aina liian suuren D-vitamiinilisän pitkäaikainen nauttiminen.

D-vitamiinimyrkytys on hyvin harvinainen ja jos vitamiinilisää käytetään suositusten mukaan, ei riskiä myrkytykselle tai D-vitamiinin yliannostukselle ole. Aikuisen turvallisen päiväannoksen raja on 100 mikrogrammaa.

Jos D-vitamiinin saanti ja omat vitamiinitasot huolestuttavat, voit kysyä neuvoa sopivan valmisteen valintaan apteekista tai kääntyä tarvittaessa lääkärin puoleen.