C-vitamiini
C-vitamiini eli askorbiinihappo
C-vitamiinia eli askorbiinihappoa saa hyvin hedelmistä, marjoista ja vihanneksista. C-vitamiini vaikuttaa kasvuun ja edistää hampaiden ja luuston muodostumista. Lievän C-vitamiinin puutteen oireita ovat väsymys ja vastustuskyvyn heikkeneminen.
C-vitamiinin puute alentaa vastustuskykyä
C-vitamiinia saa erityisen paljon hedelmistä, marjoista ja vihanneksista. Monet nisäkkäät pystyvät valmistamaan C-vitamiinia itse, mutta ihminen ei.
C-vitamiinia tarvitaan elimistössä tukemaan esimerkiksi luiden, verisuonten ja ihon toimintaa. Se vaikuttaa siis kasvuun ja edistää esimerkiksi hampaiden ja luuston muodostumista. C-vitamiini vaikuttaa myös geenien toimintaan.
Vakava C-vitamiinin puutostila, keripukki, on nykyisin Suomessa hyvin harvinainen tila. Keripukin oireita ovat ensin väsymys ja hiussuoniverenpurkaumat, myöhemmin tulee verenpurkaumia, ikenet verestävät, haavat voivat aueta, tulee sisäisiä verenvuotoja ja hampaat irtoavat. Keripukki on hoitamattomana kuolemaan johtava sairaus.
Lievät C-vitamiinin puutostilat ovat sen sijaan suomalaisilla melko yleisiä. Oireina ovat väsymys ja vastustuskyvyn heikkeneminen. C-vitamiinin saantisuositus on aikuisilla 75 mg/vrk.
C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joten sitä ei voi saada liikaa. Turha vitamiini kulkeutuu virtsan mukana elimistöstä pois. Saannin ylärajaksi on kuitenkin asetettu 1000 mg/vrk, sillä suuret C-vitamiinin kerta-annokset voivat aiheuttaa vatsaoireita, kuten ripulia ja ilmavaivoja.
C-vitamiinia tarvitaan myös raudan imeytymiseen. Jos käytössä on rautalisä, sen kanssa on hyvä nauttia hedelmiä, marjoja tai vihanneksia. Sen sijaan maitotuotteita ei ole hyvä ottaa samaan aikaan rautavalmisteen kanssa, sillä kalsium heikentää raudan imeytymistä. Harvinaisissa tapauksissa, joidenkin sairauksien yhteydessä, C-vitamiini voi liian suurina määrinä aiheuttaa raudan liiallista varastoitumista.
Kuinka paljon C-vitamiinia tarvitaan ja C-vitamiinin lähteet
C-vitamiinin suositeltu vuorokausiannos on aikuisilla 75 mg/vrk.
Hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat hedelmät, marjat ja vihannekset. Muissa ruoka-aineissa ei ole luonnostaan C-vitamiinia, mutta sitä voidaan lisätä elintarvikkeisiin. Esimerkiksi moniin aamiaismuroihin ja ksylitolituotteisiin on lisätty C-vitamiinia.
C-vitamiinia sadassa grammassa:
- ruusunmarja 600 mg
- keltainen paprika 200 mg
- punainen paprika 180 mg
- tyrnimarja 140 mg
- mustaherukka 130 mg
- ruusukaali 110 mg
- kiivi (kuorittu) 70 mg
- parsakaali 65 mg
- lakka, hilla, suomuurain 60 mg
- pinaatti 60 mg
- appelsiini (kuorittu) 50 mg
- lanttu 45 mg
- mansikka 45 mg
- härkäpapu (tuore) 35 mg
- tomaatti 14 mg
- omena (kuorittu) 8 mg
- mustikka 7 mg
Apteekkimme C-vitamiinilisät lapsille ja aikuisille
Löydät apteekistamme laajan valikoiman C-vitamiinilisiä. Vaikka terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on vitamiinien saannin kannalta tärkeintä, voi C-vitamiinia ottaa myös lisäravinteena. C-vitamiini suositus yläraja on 1000 mg/vrk.
Pelkkää C-vitamiinia sisältävät esimerkiksi C-Vimin poretabletit, Sana-Sol-purutabletit, Multivita Ascorbin -poretabletit ja Vita C -tabletit.
Lapsille suunnitellut Minisun Junior C-vitamiinit sisältävät 150 mg C-vitamiinia. Mansikanmakuinen, nallenmuotoinen purutabletti on gluteeniton, laktoositon, maidoton, soijaton, liivatteeton ja hiivaton.
Apteekki C-vit + sinkki Poretabletti sisältää 1000 mg C-vitamiinia ja 15 mg sinkkiä. Makuina on appelsiini, mustaherukka ja vadelma. Poretabletti sopii myös vegaaneille.
Apteekki C-vit + Sinkki Imeskely- ja purutabletit sisältävät C-vitamiinia 500 mg ja sinkkiä 15 mg. Myös imeskelytabletti sopii vegaaniseen ruokavalioon.
Nordic Health C-vitamiinisuihke sisältää myös seleeniä ja B2-vitamiinia. Päiväannoksessa, neljä suihkausta, on C-vitamiinia 100 mg, 1,4 mg B2-vitamiinia ja 55 µg seleeniä.
Omega 3 ja muut rasvahapot >>>
Raskaudenaikaiset valmisteet >>>