Pyrvin - Valmiste sisäloisten häätöön - kihomatolääke

Pyrvin 100mg tabletti itsehoitolääke on kihomatolääke, joka tehoaa kihomatoihin jo kerta-annoksena. Valmisteen vaikuttava aine on pyrviini.

Pyrvin  tehoaa kihomatoihin jo kerta-annoksena. Hoidon uusiminen kahden viikon kuluttua hävittää ensimmäisen annoksen jälkeen munista kuoriutuneet madot.  Hoidon onnistumisen kannalta on tärkeää huolehtia hyvin käsien ja kynnenalustojen puhtaudesta ja muutoinkin hygieniasta. 

Kaikki perheenjäsenet on syytä hoitaa samanaikaisesti. Pyrvin -valmisteella ei tunneta yhteisvaikutuksia muiden lääkeaineiden kanssa. Muihin loismatoihin kuin kihomatoihin Pyrvinin vaikutusta on huono. Pyrviniä ei ole tarkoitettu ennaltaehkäisevään käyttöön

Kihomato (Tays)

Mikä on kihomato?

Kihomato on 3 – 13 mm pituinen vaalea ja sukkulamainen loinen, jonka muna kuoriutuu ohutsuolessa. Kihomatoja tavataan ainoastaan ihmisellä. Ne ovat kiusallisia mutta vaarattomia.

Kihomato tarttuu munien välityksellä

Tartunta saadaan kihomadon munista, jotka joutuvat käsien välityksellä suuhun. Munat voivat otollisissa olosuhteissa pysyä pinnoilla ja tekstiileissä tartuttavina viikkokausia. Kihomatotartunnan saaneella madot tulevat öisin paksusuolesta peräaukon seutuun munimaan ja palaavat sen jälkeen takaisin suolistoon.

Tahmeita madonmunia joutuu peräaukon seutua raavittaessa käsiin ja kynsien alle, sekä mm. vaatteisiin ja pehmoleluihin. Käsien tai pintojen välityksellä suuhun joutuvista munista kehittyy suolistossa uusi mato noin kuukaudessa. Madot elävät noin 1–3 kuukautta.

Oireena voimakas peräaukon seudun kutina

Itämisaika tartunnasta oireisiin on noin kuukausi. Oireena on peräaukon seudun kutina etenkin yöllä. Lisäksi voi esiintyä vulvan kutinaa ja iho- ja limakalvorikkoja raapimisen seurauksena. Tartunta ei kuitenkaan aina aiheuta oireita.

Mistä tietää, että kyseessä on kihomato?

Diagnoosi tehdään matojen havaitsemisen ja matonäytteen perusteella. Liikkuvia matoja voi nukkumaan menon jälkeen havaita peräaukon ympärillä taskulampun valossa. Varminta on kuitenkin ottaa näyte (F-Enve-O, 2053) heti aamulla potilaan herättyä, ennen pesulla ja wc:ssä käyntiä.

Keittosuolaan kastetulla pumpulitikulla hierotaan peräaukon seutua ja työnnetään lopuksi n. 0,5 cm peräaukon sisään. Tikku laitetaan kierrekorkilliseen putkeen, jossa on 1 ml 0,9 % NaCl-liuosta. Näyte voidaan ottaa myös kirkkaalla teipillä perianaalialueelta, jolloin teippi lähetetään tutkittavaksi objektilasille liimattuna muovipussissa laboratorioon.

Hoitona lääkehoito

Kihomatojen häätämiseen tarvitaan yleensä lääkehoitoa. Koska madon munat tarttuvat helposti henkilöstä toiseen, kaikki perheenjäsenet hoidetaan. Lääkitys uusitaan parin viikon kuluttua, koska se ei tehoa madon muniin. Oikeaan aikaan annetulla uusintalääkityksellä varmistetaan, että munista kehittyneet uudet madot häviävät ennen kuin pääsevät munimaan.

Pyrvin - käyttö ja Annostus

Pyrvin on kihomatolääke, joka tehoaa kihomatoihin jo kerta-annoksena. Hoidon uusiminen kahden viikon kuluttua hävittää ensimmäisen annoksen jälkeen munista kuoriutuneet madot. Muihin loismatoihin kuin kihomatoihin valmisteen vaikutus on heikko. Kaikki perheenjäsenet on syytä hoitaa samanaikaisesti

 Annostelu

Pyrvin tabletit otetaan kerta-annoksena. Tabletit niellään kokonaisena lasillisen veden kera.  Hoito suositellaan uusittavaksi kahden viikon kuluttua.

  • Lääke annostellaan painon mukaan, 1 tabletti 10-15 painokiloa kohti seuraavasti:
  • 10- 15 kg 1 tabletti
  • 15-30 kg 2 tablettia
  • 30-45 kg 3 tablettia
  • 45 – 60 kg 4 tablettia
  • 60 – 70 kg 5 tablettia
  • Yli 70 kg 6 tablettia

Pyrvinin tehon ei ole todettu lisääntyvän 6 tablettia ylittävillä annoksilla

Erityisesti huomioitavaa

  • Tabletit suositellaan nieltäväksi kokonaisena riittävän nestemäärän (esim. lasillinen vettä) kanssa

  • Valmiste otetaan kerta annoksena mutta hoito suositellaan uusittavaksi kahden viikon kuluttua

  • Tablettien pilkkomista ei suositella, koska tabletit voivat pilkottaessa värjätä esim. vaatteita

  • Pilkkominen on kuitenkin mahdollista, jos lääkkeen nieleminen kokonaisena ei onnistu

  • Valmiste värjää ulosteet punaisiksi. Vaatteista väri yleensä lähtee tavallisilla pesuaineilla

Yleiset haittavaikutukset

  • Valmiste aiheuttaa harvoin haittavaikutuksia

  • Pahoinvointia, oksentelua tai suoliston kouristelua voi ilmetä

Raskaus ja imetys

  • Pyrvinin käyttöä raskauden tai imetyksen aikana ei varmuuden vuoksi suositella, vaikka se todennäköisesti on sikiölle ja imeväiselle vaaratonta.

 Valmistaja/markkinoija:  Orion Oyj

Tutustu täältä tuotteen pakkausselosteeseen ja lue ohjeet huolellisesti ennen käyttöä