Melatoniini - Sinun unesi turvaksi!

Melatoniini paremman unen tueksi!

Melatoniini on ihmiselle luonnollinen hormoni, joka auttaa ihmistä nukahtamaan! Sopii myös lievittämään aikaeron vaikutuksia!

Apteekissa melatoniinia löytyy useampana erilaisena lääkemuotona, tavallisimmin kalvopäällisinä tabletteina. Niiden lisäksi on suuhun liukenevia imeskeltäviä tabletteja sekä pitkävaikutteisia tabletteja.

Nieltävät tabletit

Kalvopäällisiä tabletteja on useampaa vahvuutta, alkaen 1 mg aina 5 mg saakka.  Kalvopäällinen melatoniinivalmiste on oiva ratkaisu tilapäiseen unettomuuteen ja nukahtamisen helpottamiseen.


Pitkävaikutteiset tabletit

Pitkävaikutteisia melatoniinivalmisteita on useammalta eri valmistajalta saatavilla kätevissä pienissä 30 tabletin pakkauksissa. Suurempaan tarpeeseen löytyy suurempia pakkauksia, jotka ovat 90 tabletin tai suuremmissa pakkauksissa.

Suuhun liukenevat valmisteet

Melatoniinia on myös suuhun liukenevina valmisteina.  Yleisimmin ne ovat suuhun liukenevia imeskelytabletteja. Makuvaihtoehtoja löytyy useita, joten jokaiselle pitäisi löytyä mieleinen.  Vahvuudet vaihtelevat 1 mg aina 1,9 mg saakka.

Muut unta tukevat valmisteet

Melatoniinin lisäksi apteekissa on muitakin unta tukevia valmisteita. Ne voivat sisältää melatoniinia tai pitkään markkinoilla olleita kasveista saatuja rohdoksia, kuten valeriaanaa, tai .

 

Yleisesti unesta ja unettomuudesta

Unen aikana ihminen lataa akkuja. Se on aikaa, jolloin aivot saavat rauhassa prosessoida päivän tapahtumia. Tällaisia ovat esimerkiksi uuden tiedon prosessointi, jäsenteleminen ja varastointi. Se on myös keholle aikaa palautua päivän tapahtumista fyysisesti. Tyypillien unen määrä vuorokaudessa aikuisella olisi keskimäärin 7-9 tunnin välissä. Lapsilla unen tarve olisi keskiarvollisesti vielä korkeampi mitä aikuisilla.

Unettomuus tarkoitaa, että unta ei saa riittävästi tai pahimmillaan ei ollenkaan. Erilaisia syitä voi olla lukuisia kuten stressi, ja ne voivat aheuttaa esimerkiksi illalla nukahtamisvaikeutta tai keskellä yötä ennenaikaista unesta heräämistä. Tilapäinen unettomuus on melko tavallista jossain vaiheessa elämää. Esimerkiksi eri elämäntilanteen muutoksissa voi unettomuutta esiintyä hetkittäin joka korjaantuu itsestään.

Melatoniini on ihmisellä käpylisäkkeen tuottama luonnollinen hormoni, joka auttaa ihmistä nukkumaan. Sen vuoksi melatoniini on turvallinen käyttää lyhyen unettomuuden hoidossa itsehoitolääkkeenä.  Pidemmissä unettomuuden jaksoissa olisi hyvä  unettomuuden syy selvittää, jotta voidaan hoitaa oireen syy, eikä seuraus. Pidemmissä unettomuuden jaksoissa olethan yhteydessä omaan lääkäriisi syyn selvittämiseksi.